Fish and chips

zenithHa péntek akkor hal. Nem sikerül minden héten, de többnyire. 7 éve jöttünk ki, akkor kóstoltuk először a hagyományosan angol ételt, a sült halat krumplival. Van itt a városban, az előző albérletünk szomszédságában egy nagyon jó fish and chips shop, azóta onnan eszünk mi is. Azt mondják ez a városban a legjobb. Ettünk már máshol is, és tényleg igaz, szerintem a megyében is előkelő helyet foglal el. Van is forgalma rendesen, sokszor kint a áll a sor, és szinte lehetetlen parkolni a környékén. Na de mi is a fish and chips valójában? A hal fehér húsú tengeri hal filé, többnyire tőkehal, amit sörös palacsintatésztába mártanak, majd forró olajban sütnek. A chips mellette (ez itt hasábburgonyát takar, a magyarok által ismert chipset itt crisps-nek hívják) puha és sokkal nagyobbra van vágva mint az otthoni. Az adagokat sózzák és egy kis maláta ecettel megöntözik és (újság)papírba csomagolják.  Nem sok hagyományosan angol ételt eszünk, de ez nagyon bejött, gyakran ez a pénteki vacsora, vagy a tengerparti ebéd.

Na de a lényeg, amiért mindezt leírtam: én is megpróbáltam elkészíteni a halat a már elméletben jól ismert módon. Az első kísérletem még évekkel ezelőtt volt, akkor olyan híg lett a tészta, hogy mire az olajba került hal, szinte le is folyt róla az egész és valami égett ehetetlen valamit halásztam ki az olajból. Utána raktam még bele lisztet, de így meg olyan sűrű és vastag bundája lett, hogy alig találtuk meg alatta a halat. Ezek után megfogadtam, hogy soha többet házi fish and chips, marad a Zenith. IMG_3151Viszont ma megint vettem a bátorságot és sült hal-gyártásba fogtam. Fagyasztott halat vettem, és mivel ha azt kiengedem, szinte teljesen szétesik és lehetetlen egyben kihalászni a tésztából, gondoltam félig fagyosan sütöm ki. Igen ám, de az olaj túl forró volt, így mire a bundája jól megsült (már amelyik nem ragadt a serpenyő aljára), a hal közepe még hideg (és természetesen nyers) maradt. Itt kezdtem düh-rohamot kapni és könnyek között fogadtam meg újfent, hogy nyers tőkehalat még csak a lakásba sem engedek be, nemhogy a sütésével kísérletezzek. Végül a kisebb hőfokon (szerintem túl forró volt az olaj) sült darabok már majdnem rendesen átsültek, így az egész adagot mikróba vágtam pár percre. A bundája ugyan nem volt már ropogós, de az összhatás meglepően finom lett. Mindkét gyerek evett belőle és nem panaszkodtak, ami nagy szó. Úgyhogy azt hiszem teszek majd még egy próbát kevésbé fagyos hallal (meg talán bővebb olajjal?) és majd beszámolok.

Reklámok

3 című bejegyzés “Fish and chips” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Visszajelzés: Hétvége « Megszoktunk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s